top of page

BOLEČINE V HRBTU

Bolečine v hrbtu sodijo k najpogostejšim boleznim civilizacije. Izražajo se tudi v muskulaturi in kot zdrs medvretenčne ploščice.

Enostranska obremenitev in premalo gibanja preobremenjujeta hrbtenico in vodita k obrabi medvretenčnih ploščic. Če bolečine v hrbtu trajajo več mesecev, postanejo pogosto kronične in se sprevržejo v začaran krog. Mišice bolijo, ker so bolj napete, kot je to dobro zanje. Zaradi tega se medvretenčne ploščice ne opomorejo več in součinkovanje hrbtenice je okrnjeno. To poskušajo mišice izravnavati še z večjim naporom. Največkrat je taka napetost mišic znak za to, da je tudi notranje ravnovesje moteno, na primer zaradi stresa.

Kako si lahko pomagamo?

V prvi vrsti je sprostitev mišic.Eden najboljših in učinkovitih načinov za sprostitev mišic je masaža. Zakaj vse je dobra masaža sem že pisala v prejšnjem članku in si ga lahko preberete tukaj.

Doma pa si lahko pomagate z zdravilnimi rastlinami, kot so:

  • Seneni drobir zavira vnetje, tako da draži kožo na območju sklepov. Iz njega si lahko naredite toplotno terapijo ali pa kopel.

  • Arnika prav tako močno zavira vnetje in je primerna za zunanjo uporabo.

  • Gabez pospešuje prekrvavitev s svojo učinkovino alantoin.

  • Za zaviranje vnetja je primerno vrbovo lubje, saj vsebuje pomembne učinkovine spojine salicilne kisline. Zaradi visokih odmerkov, ki so tukaj potrebni (dnevni odmerek 120g salicina) je priporočljivo, da posežemo po gotovih preparatih kot so dražeji, kapsule, raztopina)

Zdravilne rastline

Kako si pripraviti kopel iz senenega drobirja?

300g do 500g senenega drobirja prelijemo s 5 litri mrzle vode, kuhamo 15minut, precedimo in damo v vodo za kopel, ki ima temperaturo 38 do 39 stopinj. Kopamo se 10 do 15 minut. Po kopeli moramo takoj v posteljo počivat.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page